Rólunk

 

Proton Színházról

A 2009-ben Mundruczó Kornél, film- és színházrendező és Büki Dóra, színházi producer alapította PROTON SZÍNHÁZ egy a rendező független előadási köré szerveződő virtuális társulat. Céljuk, hogy a művészeti szabadság maximális megőrzése mellett professzionális struktúrát biztosítsanak a függetlenül létrejött színdarabjaiknak, projektjeiknek. Előadásaikat főként nemzetközi koprodukciókban készítik, állandó partnereiknek számítanak többek közt a Bécsi Ünnepi Hetek, a berlini HAU Hebbel am Ufer, a brüsszeli Kunstenfestivaldesarts, a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza vagy a drezdai HELLERAU. Jelenleg kilenc előadást tartanak repertoáron. A művészeti vezető rendezte A JÉG (2006), FRANKENSTEIN-TERV (2007), NEHÉZ ISTENNEK LENNI (2010), SZÉGYEN (2012), DEMENCIA (2013), WINTERREISE (2015) és LÁTSZATÉLET (2016) előadások mellett teret kívánnak adni a társulati tagok ötleteinek megvalósítására. Így készült Rába Roland rendezésében az UTOLSÓ (2014) és a Bánki Gergely rendezte 1 LINK (2015).

A PROTON SZÍNHÁZ színdarabjai az évek során közel 80 fesztiválon, színházban vendégszerepeltek, úgymint a Festival d’Avignon, az Adelaide Fesztivál, a Szingapúri Nemzetközi Művészeti Fesztivál, a szöuli Bo:m Fesztivál vagy a Züricher Theaterspektakel.

 

Mundruczó Kornél

1975-ben született. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát. Ma már nemzetközi hírű filmrendező, akinek alkotásai a világ legrangosabb fesztiváljain mutatkoznak be. A filmrendező szak elvégzése után az AFTA című kisjátékfilmmel indult, amely számos nemzetközi díjat nyert. A SZÉP NAPOK, második nagyjátékfilmje 2002-ben Locarnóban Ezüst Leopárd-díjat kapott. 2003-ban hívták meg először Cannes-ba. Ugyanebben az évben Petrányi Viktóriával – aki a főiskola óta állandó munkatársa, társírója és alkotótársa – megalapította a filmgyártással foglalkozó Proton Cinema Kft.-t. Hamadik nagyjátékfilmje, a JOHANNA – a Szent Johanna-történet opera-adaptációja – 2005-ben szerepelt az Un Certain Regard-on, a Cannes-i Fesztivál hivatalos válogatásának versenyprogramján kívüli, önálló szekciójában. Ezt követően negyedik és ötödik nagyjátékfilmje is a hivatalos versenyprogramban került bemutatásra, a DELTA 2008-ban,  a SZELÍD TEREMTÉS pedig 2010-ben. Az előbbinek a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége FIPRESCI díjat ítélt. Legutóbbi filmje, a FEHÉR ISTEN 2014-ben az Un Certain Regard szekció fődíját nyerte el.

2003. óta színházban is rendez. Legszívesebben akkor kezd új munkába, ha számára inspiráló témát, társulatot, illetve helyszínt talál. A munkafolyamat során megpróbál egy csapatot felépíteni. Új produkcióhoz gyakran hívja vissza ugyanazokat a színészeket, akik kreatív alkotótársai munkájában. Velük együtt dolgozza ki az előadás végleges formáját. Miután több évig szinte ugyanazon emberekkel szabadúszóként dolgozott, 2009-ben Büki Dóra színházi producerrel közösen megalapította független színházi társulatát, a PROTON SZÍNHÁZ-at.