Winterreise

 
Trailer
 
 
Winterreise
Bemutató: 2015. október 3. Budapest Music Center
Az előadás hossza: 90 perc
2017. szeptember 19. 19:30
Frankfurt LAB
60326 Frankfurt am Main, Schmidtstraße 12.
2017. szeptember 20. 19:30
Frankfurt LAB
60326 Frankfurt am Main, Schmidtstraße 12.
2017. szeptember 19. 19:30, Frankfurt LAB, 60326 Frankfurt am Main, Schmidtstraße 12.
2017. szeptember 20. 19:30, Frankfurt LAB, 60326 Frankfurt am Main, Schmidtstraße 12.

Hans Zender 1993-ban, bő 160 évvel Schubert ma is döbbenetes hatású dalciklusának megszületése után, az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kiszenekarra. Érzékibbé hangolta a versek akusztikáját, szinte érezni, ahogy arcunkba vág a fagyos szél…

Mundruczó Kornél, a koncertszínház rendezője: "A Téli utazás számomra az úton levés apoteózisa. Örökké úton lenni. Várakozni, nem tudni mire. Mint a Purgatóriumban. Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle.
Schubert traumatikus motívumai különleges lehetőséget biztosítottak a számomra, hogy az ember örök idegenségéről gondolkodhassak. És hogy feltegyem a kérdést, vajon a művészet oltalmat adhat-e, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg?
A videoinstalláció filmkockái valóságos magyarországi menekülttáborok lakóit örökítették meg. A velük töltött idő inspiratív tapasztalat volt, amely egy-egy sokatmondó jelenet segítségével szembesített bennünket megannyi ember alapvető egzisztenciális problémáival. Ahogyan megmerítkeztem az elhagyatottság és reménytelenség e világában, olyan mély megrendülés fogott el, amelyről szavakkal már nem, csak zenével lehet számot adni. A menekültek általános bizonytalansága, strukturálatlan létezése, szinte öntudatlan vegetálásának réme vagy valósága mögé a zene teszi ki a felkiáltójelet."

 
Kritikák

"Színház, film és zene nem mindennapi összefonódásának lehettünk tanúi: Mundruczó Kornél meglehetősen forró témához nyúlt. Nem egyszerű művészi nyelven megszólalni egy olyan kérdésben, mely ekkora indulatot vált ki ma is, és aktualitása miatt megköveteli a direkt megnyilatkozást." (Csabai Máté - revizor.hu)

"Mundruczó Kornél rendezésében az úton levés motívumának sajátosan aktuális olvasatát adta, a kényszerből vállalt utazás, a menekültlét és az otthontalanság kérdéseivel foglalkozott. Az egyes dalok alatt a hátteret betöltő kivetítőn a szöveghez laza asszociációval kapcsolódó képeket láthatunk, általában az emberi élet legalapvetőbb tevékenységeivel: pihenés, táplálkozás, testápolás. Mit jelent embernek lenni? – teszi fel a kérdést a rendező. Mi az a minimum, ami szükséges az emberi létezéshez? Vajon elég az alapvető szükségleteket biztosítani az élethez? A filmrészleteken a menekülttáborok lakói néhány négyzetméternyi életterükön, szegényes lehetőségeikkel igyekeznek minél teljesebb életet élni, miközben minduntalan szembesülnek korlátaikkal, az életük szűk határaival." (Kondor Kata - operavilag.net)

Színlap
 
Zene
Franz Schubert, Hans Zender
Karmester
Hámori Máté
Díszlet, jelmez
Ágh Márton
Dramaturg
Wéber Kata
Rendezőasszisztens
Fenyvesi Lili
Rendező
Mundruczó Kornél
Műszaki vezető
Éltető András
Világosító
Rigó Zoltán
Hangosító
Hidvégi Dániel
Koproducerek

CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, Óbudai Danubia Zenekar, FILC - Fischer Iván Lakásszínháza

Támogatók

Opera Vlaanderen