Utolsó

 
Trailer
 
 
Utolsó
Bemutató: 2014. szeptember 11. Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest
Az előadás hossza: 95 perc

Idilli bevásárlóközpont. Maga a földi paradicsom. Pont olyan, amilyet megérdemeltünk. Egy napon ismeretlen eredetű vírus üti fel a fejét. Pánik alakul ki. Karantént rendelnek el. A bent ragadtak, a túlélésre rendezkednek be. A szükségletek és az ösztönök átveszik az irányítást. A vírus egyre csak terjed. Vajon ki fertőzött és ki nem?

 
Kritikák

"Rába Roland az Utolsó című előadásába rakott vérfröcsögést, plázazenét, raptorhangokat és sok-sok humort, de ez nem csak hatásvadászat, van mögötte mélyebb jelentés is." (Csatlós Hanna - vs.hu)

 

"Rába Roland nem bízta a véletlenre: szex, vér és rettegés kipróbált receptúrájából olyan színházi világot sütött ki, amelyben a zombifilmes kliséken túl aktuális társadalmi problémákra is ráismerhetünk. Méghozzá roppant szórakoztató módon, könnyedén. A színpadon óriási szupermarket: italpult, melegkonyha, ruharészleg, hús-mirelit-csemege, drogéria és virágrészleg. Az egyik "Akció" felirat árnyékában mosolygós hostess (Csikász Ágnes) kínálja a nézőtérre érkezőknek az áruház sajátmárkás termékét, a "nem túl savas, testes" ásványvizet. Ha valaki netán elfogad tőle egy pohárkával, csak magára vethet. Elvégre meglehet, éppen ez az a közeg, melyen keresztül a titokzatos vírus terjed, és zombit gyárt mindenkiből. (…) Hogy a végkifejletig szinte mindenki a körmét rágja, nem csoda. Rába szörnyen fordulatos, humoros és akciódús jeleneteket, "életmód-realisztikus" horrort állított színpadra. Olyan mikro-történeteket fűzött össze, melyek ismerősek ugyan, mégis szívesen átéljük őket újra és újra. Mert valljuk be, jólesik az apatikus programozó (Bánki Gergely) és a dögös Piroska (Székely Rozi) románcáért izgulni, a dandy szexbolond (Herczeg Tamás) és a siket, színésznői ambíciókat dédelgető lány (Mázló Tímea) macska-egér harcát nézni; szeretjük mások életét meglesni, és ami a fő: szeretünk rettegni. – Rába pedig pontosan tudja, hova és hogyan nyúljon, hogy ezt a vágyat felkeltse." (Komjáthy Zsuzsanna - szinhaz.net)

 

"Komoly bravúr, ahogy a rendezés a házimozik és a mostanában nagyon népszerű szerelmes vámpírtörténetek korában magától értetődő természetességgel adaptálja a horror műfaj eszköztárát a színpadra. Úgy gondolhatnánk, hogy a film mellett a színháznak esélye sincsen, ha borzongásra és izgalomra vágyik a néző. Az Utolsó ügyesen cáfolja ezt az előítéletet." (Dionüszosz Magazin)

Vendégjátékok

-Pécsi Nemzeti Színház 2015.
-Jászai Mari Színház 2016. Tatabánya
-Szegedi Nemzeti Színház 2017.

Színlap
 
Kornél - Bánki GergelyHerceg - Herczeg TamásTünde - Mázló TímeaPiroska - Székely RoziImre - Baksa ImreBéla - Ficzere BélaPatti - Tóth OrsiCsiga - Adányi AlexZsó - Földesi ÁgnesVízárús lány - Sinkó Réka / Csikász Ágnes
Díszlet
Menczel Róbert
Jelmez
Oláh Tímea
Fény
Éltető András
Dramaturg
Büki Dóra
Zene
Wagner-Puskás Péter
Mozgás
Gyöngyösi Tamás
Rendezőasszisztens
Kiss Ágota
Rendező
Rába Roland
Producer
Büki Dóra
Produkciós vezető
Csató Zsófia
Műszaki vezető
Éltető András
Világosító
Rigó Zoltán
Hangosító
Belényesi Zoltán, Rembeczki János
Színpadmester
Csunderlik Péter
Kellékes
Nagy Gergely
Öltöztető
Cselik Jánosné
Az előadás szövegét a társulat improvizációinak felhasználásával készítette Rába Roland.
Koproducerek
Támogatók

Auchan Aquincum Óbuda, Kryolan City, PP Center Üzleti Központ, Szentkirályi Ásványvíz