Megszállottak Ideje

 
 
Megszállottak Ideje
Bemutató: 2011. március 19. Thalia Theater Hamburg, Németország
Az előadás hossza: 180 perc egy szünettel

Démonok? Ördögök? Gonosz szellemek? Vajon mekkora veszélyt jelentenek számunkra? A forradalmi erőszak kialakulásának történetét Dosztojevszij Ördögök című regényének főszereplője, Nyikoláj Sztavrogin életén keresztül ismerjük meg. Egy furcsa elhagyott ház New York közelében. Tél van. Sztavrogin itt szembesül saját múltjával, egy más világról alkotott elképzelésével és társainak azon ötletével, hogy ő vezesse a csapatot. A férfiak megszállottakként követik céljukat, a világi és vallási hatalom végleges megdöntését. Sztavrogin pontosan ismeri gondolataikat, hiszen korábban ezek sajátjai voltak, ám amikor kicsúszik az irányítás a kezéből, az egyre közelgő katasztrófa immár elkerülhetetlenné válik.

 
Kritikák

"Mindenkire vár valahol egy démon, mondja Mundruczó, mindössze a körülmények szerencsés/szerencsétlen összhangja kell hozzá, hogy egymásra találjon ember és ördöge. Aki ennek tudatában van, az a legfontosabbat tudja a létezésről, bár haszna vajmi kevés lehet e tudásából, hiszen a démonokat befolyásolni, netán elüldözni vagy akár csak megváltoztatni is lehetetlen. (…) A Megszállottak ideje egyetlen szereplője rendelkezik ezzel a mindentudással: a maga is démon erejű, titokzatos kislány, aki a szereplők között járva-kelve maga a testet öltött figyelmeztetés, a másokban már ott lakozó ördög felismerésének tudása és tudatosítása. Az egykor sugárfertőzésben fogant és világra jött csodalény (három hónaposan már beszélt, soha nem sírt, nem nevetett) senkihez és mindenkihez tartozik egyszerre; anyja halála után apja hozta ide, a világ végére, de számára is éppoly idegen volt és maradt, mint amilyen idegen minden földi halandó, így történetünk hősei számára is.
Világjobbító utópia vagy a mindent tagadó, öncélú terror hajtja a Dosztojevszkijre legfeljebb mint ihlető forrásra támaszkodó mű hőseit Mundruczó Kornél színpadán? A nevek s a színen megképződő közösség orosz miliője is Dosztojevszkijtől származtatható, ám minden, ami erre épül, a konkrét Dosztojevszkij-utalásokkal szándékoltan anakronisztikus ellentétbe kerülő mai tragédia. A leginkább az elmúlt évtizedekhez köthető, világszerte megrendülést, értetlenséget és rettegést kiváltó terrorakcióra utaló cselekmény sokkal szélesebb értelmű. Elsőként természetesen a New York-i ikertornyok elleni, a történelembe 9/11 néven bevonult merénylet ugrik be mindenkinek, de az alkotók a szemünk előtt formálódó terrorakciónak nyilvánvalóan jóval általánosabb jelentést szántak." (Karsai György - szinhaz.net)

Színlap
 
Pjotr, forradalmár - Bruno CathomasLiza - Franziska HartmannApa - Matthias LejaLebjadkina - Gabriela Maria SchmeideSatov, forradalmár - André SzymanskiStavrogin - Tilo WernerLány - Leneke Eisenbarth
THALIA THEATER HAMBURG előadása